MADRID - De nieuwe Spaanse premier Jose Luis Zapatero heeft de Spaanse troepen het bevel gegeven zich "zo snel mogelijk'' terug te trekken uit Irak. Dat heeft de zaterdag beëdigde premier zondag gezegd op de Spaanse televisie. In Irak zijn 1300 Spaanse militairen gelegerd.

Zapatero presenteerde donderdag zijn beleidsvoornemens in het parlement. Toen zei hij nog dat hij vasthield aan zijn voornemen de troepen terug te trekken uit Irak, tenzij die eind juni onder VN-commando zouden komen te staan.

"Uit de informatie de we hebben, blijkt dat het niet erg waarschijnlijk is dat een VN-resolutie wordt aanvaard die overeenkomt met onze voorwaarden voor onze aanwezigheid in Irak'', aldus de premier. "De Spaanse troepen in Irak zullen zo snel mogelijk en onder maximale beveiliging worden teruggetrokken.''

Zijn voorganger Jose Maria Aznar stuurde de militairen in augustus vorig jaar naar Irak, ondanks massale protesten van de bevolking. Een functionaris van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zondagavond dat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Moratinos zijn Egyptische ambtgenoot Maher had meegedeeld dat de troepen ,,binnen twee weken'' Irak zouden verlaten.

Een hoge bron bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich zondag niet erg verrast over de beslissing van Zapatero. ,,Het komt niet onverwacht. Wij wisten dat hij dit ging doen'', aldus de bron. Maar de Poolse minister van Defensie zei wel zeer verbaasd te zijn. De Spaanse militairen in Irak vallen onder Pools commando.