LONDEN - De Britse premier Tony Blair is de opvallende afwezige in de lijst met de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. Het Amerikaanse tijdschrift Time publiceerde de lijst zondag.

De lijst geeft geen rangorde, maar is onderverdeeld in vijf categoriën: leiders en revolutionairen, bouwers en titanen, wetenschappers en denkers, helden en ikonen en artiesten en entertainers. Time benoemt de twintig mensen uit elke categorie als mensen met wereldwijde invloed, maar dat blijkt vooral vanuit een Amerikaans oogpunt beschouwd.

"Er staan geen west-Europese leiders op omdat ze momenteel niet zoveel macht of invloed hebben'', zei Time-hoofdredacteur Michael Elliott in de Britse krant The Sunday Independent. De Amerikaanse president George Bush en zijn Russische, Chinese en Braziliaanse ambtsgenoten Vladimir Poetin, Hu Jintao en Luiz Inacio Lula da Silva bezitten die kwaliteiten volgens Time wel.

Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il, paus Johannes Paulus II, de Turkse premier Recep Erdogan en de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda, Osama bin Laden. De Britse televisiemagnaat Simon Cowell komt ook voor op de lijst. De bedenker van Idols woont tegenwoordig in de Verenigde Staten en geniet daar enorme populariteit. Op de lijst artiesten staan ook de Amerikaanse zangeres Norah Jones, de Britse bedenkster van Harry Potter, J.K. Rowling, actrice Nicole Kidman en acteur Sean Penn.

De lijst bouwers en titanen bevat vooral namen uit het internationale bedrijfsleven. Maar ook de Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft een vermelding, net als FIFA-president Sepp Blatter. De opvallendste namen op het lijstje wetenschappers en denkers zijn die van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary.

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi en de Iraanse mensenrechtenactiviste Shirn Ebadi zijn niet alleen Nobelprijswinnaars, maar volgens Time ook ikonen. De Britse voetballer David Beckham, de Amerikaanse acteur-regisseur Mel Gibson en de gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger hebben een vermelding in dezelfde categorie.