GAZASTAD - Tienduizenden Palestijnen zijn zondag in Gazastad de straat opgegaan in afwachting van de begrafenis van Hamaskopstuk Abdel Aziz al-Rantissi. De kist met het lichaam van al-Rantissi is uit het Shifa ziekenhuis gedragen.

De stoffelijk resten van de door Israël omgebrachte Hamasleider zijn op weg naar zijn huis in de wijk al-Nasr in Gazastad. Het lichaam is in een groene Hamasvlag gewikkeld.De krant Haaretz meldde dat de Palestijnse Autoriteit drie dagen van rouw heeft afgekondigd. De Palestijnse president Yasser Arafat heeft een rouwcentrum laten inrichten in de hoofdkwartieren van de Palestijnse Autoriteit in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse premier Qurei heeft wereldleiders gevraagd een conferentie te organiseren om het vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven in te blazen. Qurei richtte zich zondag in een brief tot de leiders van de Europese Unie, Rusland, China en Japan.

Qurei heeft dezelfde brief naar secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties gestuurd. President Bush krijgt een aangepast schrijven.

Qurei betichtte de Verenigde Staten van schending van het internationale recht door het plan van de Israëlische premier Sharon voor de terugtocht uit de Gazastrook te steunen. Sharon wil alle nederzettingen in de Gazastrook ontruimen en zes grote kolonies op de Westoever inlijven.