BURGOS - Na de terroristische aanslagen van 11 maart krijgt in Spanje zelfs een internationale bedevaart naar Santiago de Compostela politiebegeleiding. De Guardia Civil was opvallend aanwezig aan het begin van de pelgrimage van ongeveer driehonderd bisschoppen, politici, theologen en leken naar de stad in Noordwest-Spanje.

De organiserende Commissie van bisschoppenconferenties in de Europese Unie had al voor 11 maart om een politie-escorte gevraagd om de zes bussen met pelgrims soepel over de smalle wegen te leiden, zei secretaris-generaal mgr. Noël Treanor zondag. Maar na de aanslagen heeft de politie volgens hem tot scherper toezicht besloten. De Guardia Civil zal gedurende de verdere tocht onopvallend een oogje in het zeil houden, zei hij.

De pelgrims, onder wie uit Nederland bisschop Van Luyn van Rotterdam, oud-CDA-minister Ruding en CDA-senator Van der Linden, lopen elke dag een klein deel van de pelgrimsroute naar de stad waar volgens de legende de apostel Jacobus begraven is. Ze komen daar dinsdagavond aan. Aanleiding voor de pelgrimage is de aanstaande uitbreiding van de EU met tien nieuwe lidstaten.