AMSTERDAM - De 67e Boekenweek is dinsdagavond voor het eerst in de geschiedenis niet met een, maar met twee bals begonnen. In de Stadsschouwburg in Amsterdam werd het jaarlijkse feestje van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) waar 220 schrijvers werden verwacht. Op een steenworp afstand in Paradiso was het Bal der Geweigerden, bedoeld voor latent (schrijf)talent dat niet met de gevestigde orde mag meedansen.

Het thema van de Boekenweek is Liefde. De bezoekers van het officiële Bal 'd Amour kregen bij binnenkomst een speciaal presentje van de NOVIB: een bundel lege bladzijden onder de titel 'Afghaanse gedichten over de liefde'. De organisatie voor ontwikkelingshulp vraagt hiermee aandacht voor het gebrek aan onderwijs in het land.

Enquist

Eregasten van het bal waren Anna Enquist, schrijfster van het Boekenweekgeschenk, en Peter van Straaten die de Boekenweektest van illustraties voorzag. De test is een cadeautje van de openbare bibliotheken. De mysterieuze auteur Marek van der Jagt, die dit jaar het Boekenweek-essay schreef, was niet van de partij. Voordat het Bal 'd Amour losbarstte, trad onder andere cabaretier Dolf Jansen op.

Mulisch

De meeste prominente Nederlandse schrijvers kozen aan het begin van de avond in elk geval voor het officiële bal. Onder hen bekende schrijvers als Harry Mulisch, Geert Mak, Remco Campert, Rosita Steenbeek, Marion Bloem en Connie Palmen. Gerrit Komrij was als Dichter des Vaderlands de grote afwezige. Hij opende rond negen uur het alternatieve bal.

Anbeek

Voorzitter Dick Anbeek van de CPNB toonde zich overigens "gelukkig met het concurrerende feestje in Paradiso". Wat hem betreft is alles wat de Boekenweek onder de aandacht brengt, meegenomen.

Halsema

Applaus was er verder voor twee politici onder de gasten, B. Dittrich (D66) en F. Halsema (GroenLinks). De twee hadden eerder op de dag laten weten een wetsvoorstel voor te bereiden om de vaste boekenprijs in de wet te verankeren. Ook de CPNB is voorstander van een vaste boekenprijs.

Rond half elf, een half uur later dan de bedoeling was, begon in diverse zalen van de Stadsschouwburg het bal. De Boekenweek duurt tot en met 23 maart.