AMSTERDAM - Zestig procent van de Nederlanders voelt zich bedreigd door het bestaan van fundamentalistische moslimgroepen in Nederland. Dat blijkt uit een door Interview/NSS gehouden onderzoek onder 566 landgenoten, waarover De Telegraaf zondag bericht. Twaalf procent voelt zich zeer bedreigd, 48 procent enigszins bedreigd en procent niet bedreigd.

Van de ondervraagden steunt 87 procent de hardere maatregelen die kabinet en parlement voorstaan om de kans op terroristische aanslagen in eigen land te beperken. Acht procent is het daar niet mee eens en de rest weet het niet.

Van de ondervraagden vindt 61 procent dat de politiek de afgelopen jaren onvoldoende maatregelen heeft genomen om de kans op aanslagen te beperken. Slechts 17 procent heeft vertrouwen in de aanpak van minister Donner van Justitie, aldus De Telegraaf. Door de aanslagen op 11 maart in Madrid is volgens 74 procent van de ondervraagden de kans toegenomen dat ons land ook door een terroristische aanslag wordt getroffen. Negentien procent vindt van niet en 7 procent weet het niet.

Het is volgens 51 procent onverstandig als de Amerikanen en hun bondgenoten de troepen uit Irak terugtrekken. Eenderde van de ondervraagden (34 procent) is voorstander van terugtrekking van troepen en 15 procent weet het niet.