BAJKONOER - De Nederlandse astronaut André Kuipers, die maandag voor een trip naar het ruimtestation ISS wordt gelanceerd, heeft "geen spoor van zenuwen". Dit zei hij zondagmorgen in Bajkonoer op de laatste persconferentie voor de lancering. "Maar ongetwijfeld zal mijn hart straks in de raket wat sneller slaan'', voegde hij eraan toe.

Wat hij wel spannend vindt is dat hij zondag midden op de dag moet slapen. Kuipers vraagt zich af of hem dat wel zal lukken. "Ik ben er helemaal klaar voor'', aldus Kuipers, die met de overige bemanningsleden achter een glazen wand zat om besmetting te voorkomen. "Ik zou zo kunnen instappen.'' De Nederlandse astronaut kwam breed glunderend de zaal binnen. Het meeste zal hij in de ruimte een warme douche missen, vertelde hij.

Tot zijn dochters zei hij: "Geniet van de lancering en van de leuke dingen die nog komen.'' Daarbij doelde hij op de koppeling van de Sojoez-raket aan het internationale ruimtestation en verder op de contacten die hij met zijn familie zal hebben. Het is de bedoeling dat de 45-jarige arts op 30 april terugkeert.