KOSOVSKO MITROVICA - Drie VN-politiefunctionarissen, twee Amerikanen en een Jordaniër, zijn zaterdag om het leven gekomen tijdens een schietpartij in een gevangenis in de stad Mitrovica in Kosovo. Dat hebben VN-functionarissen gezegd

De politiefunctionarissen raakten onderling slaags na onenigheid tussen Amerikaanse VN-politiemensen en collega's uit landen in het Midden-Oosten over de situatie in Irak. Elf personen zijn naar ziekenhuizen gebracht. Zeker zes van hen zouden in kritieke toestand verkeren.

Bij de schietpartij waren uitsluitend internationale politiefunctionarissen van de missie van de Verenigde Naties in Kosovo (Unmik) betrokken, bevestigde een VN-woordvoerder. De VN-politie heeft na het incident zeker vier Jordaniërs aangehouden. Servische media maken melding van geruchten dat een Jordaanse politieman het vuur op zijn collega's zou hebben geopend. Vrijdagavond waren honderd Amerikaanse VN-soldaten als versterking in Mitrovica aangekomen. Twintig van hen waren in de gevangenis geplaatst.

Kosovo, een Servische provincie waar vooral etnische Albanezen wonen, wordt sinds 1999 door de Verenigde Naties bestuurd. De Albanezen streven naar onafhankelijkheid. De Servische regering wil dat zij het weer in de provincie voor het zeggen krijgt. In Kosovo dienen meer dan drieduizend buitenlandse politiemensen.