AMSTERDAM - De ontvoerders van Arjan Erkel waren tot het laatste moment ervan overtuigd dat hij werkzaam was voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat was de reden voor de ontvoering, ze veronderstelden dat ze een goede prijs voor hem zouden kunnen krijgen. Dat zegt oud-spion Valetin Velitsjko zaterdag in de Volkskrant.

De Russische geheime dienst schaduwde Erkel nadat hij kort voor zijn ontvoering uit eten was geweest met twee Amerikaanse militaire attachés. Velitsjko acht het 'niet onwaarschijnlijk' dat Erkel als hoofd van de missie van Artsen zonder Grenzen (AzG) een dubbelrol speelde.

Volgens medewerker Mark Walsh van AzG in Moskou is het niet de eerste keer dat de organisatie van spionage wordt beschuldigd. "Die beschuldigingen raken kant noch wal. Arjan werkte als hulpverlener."

De inzet van de onvoerders was volgens Velitsjko immuniteit en losgeld. Ze gingen uiteindelijk akkoord met immuniteit en een 'andere tegenprestatie'. De oud-spion impliceert in de krant dat Arjan is uitgeruild.