DEN HAAG - De VVD zal een spetterende inhoudelijke campagne gaan voeren voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 mei. Dat zei VVD-leider Dijkstal dinsdag na afloop van het wekelijkse fractieberaad, waarin de liberalen de gemeenteraadsverkiezingen hebben geëvalueerd. "We gaan hardere, duidelijkere taal gebruiken, voor zover het bij ons hoort", kondigde Dijkstal aan.

In navolging van premier Kok vindt hij dat de opkomst van Pim Fortuyn een hype is. "Maar we kunnen ons er niet aan onttrekken. Het grote gevecht tegen de beelden begint. We moeten het hebben over waar het echt om gaat."

Waardeloos

De VVD-leider vindt dat hij door het verlies van de VVD in de gemeenteraden en het veelbesproken nachtelijke lijsttrekkersdebat "krasjes" heeft opgelopen. "Ik denk dat ik beschadigd ben in dat debat", aldus Dijkstal. "Ik heb vandaag in de fractie gevraagd wie het goed vond. Niemand. Het was waardeloos."

Volgens Dijkstal waren zijn collega-lijsttrekkers van de in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen inclusief gespreksleider Paul Witteman de grote verliezers en was Pim Fortuyn de "glorieuze winnaar".

Wiegel

Dijkstal wilde geen afstand nemen van VVD-coryfee Hans Wiegel, die rond de gemeenteraadsverkiezingen keer op keer 'opdook'. "Het is een geruststellende gedachte dat dit weer gebeurt. Het gebeurt elk jaar. Wiegel is van de VVD en de VVD van Wiegel. Ik wil dat dat zo blijft", stelde Dijkstal. Hij concludeerde op basis van de fractievergadering dat "niemand behoefte heeft kritisch op Wiegel te zijn".

Het 'orakel uit Diever' staat wat Dijkstal betreft al heel lang op het lijstje van VVD'ers die minister-president zouden kunnen worden, net als hijzelf en de ministers Jorritsma, Zalm en nog een groot aantal anderen. Hij beklemtoonde nogmaals dat de VVD niet meedoet aan "kies de premier". "Dat is volksverlakkerij. Daar gaat het niet om op 15 mei."

De VVD-leider benadrukte dat hij erover gaat als de liberalen de premier mogen leveren. VVD-partijvoorzitter Eenhoorn en liberale bewindslieden hebben al meerdere malen aangegeven dat Dijkstal 'voorrang' heeft als het gaat om het premierschap.

Over uitspraken van Eenhoorn en andere VVD'ers in de media zei Dijkstal dat het "soms heel vervelend is dat iedereen binnen de VVD zijn eigen enthousiasme en inzet heeft. Anderzijds is dat ook wel weer leuk. Maar het leven is gemakkelijker als iedereen precies doet wat ik zeg."

/REACTIESSfeer rond tv-debat om te snijden