WASHINGTON/KUFA - De Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair toonden vrijdag na een ontmoeting in Washington grote eensgezindheid en vastberadenheid om alle problemen in Irak het hoofd te bieden. Beide leiders spraken ook positief over de plannen van de Verenigde Naties voor de politieke toekomst van Irak.

Bush en Blair lieten beiden weten vast te houden aan de datum van 30 juni om de macht in Irak over te dragen aan de Irakezen. Blair verklaarde dat de Verenigde Naties daarin een "centrale rol" zullen spelen. Bush zei de plannen van de speciale VN-gezant voor Irak, Lakhdar Brahimi, voor de overdracht te verwelkomen.

Volgens Amerikaanse media houdt het voorstel van Brahimi in dat de huidige Iraakse regeringsraad, die door de Amerikanen is aangesteld, wordt opgeheven en vervangen door een tijdelijke regering die door de Verenigde Naties wordt benoemd. Deze regering blijft aan de macht tot aan de algemene verkiezingen. Bush zei vrijdag dat de stembusgang in januari 2005 zal plaatsvinden.