DEN HAAG - De Nederlandsche Bank en minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zijn minister Zalm van Financiën te hulp geschoten om het bezuinigingspakket van 2,9 miljard euro vol te krijgen.

Het kabinet stemde vrijdag in met deze bezuinigingen, maar veel van de maatregelen bieden geen blijvend voordeel voor de begroting van volgend jaar. Zalm moet dus opnieuw op zoek naar geld om het tekort ook volgend jaar binnen de Europese norm van 3 procent te krijgen.

De Nederlandsche Bank heeft vorig jaar geen winst gemaakt, maar toch meldt Zalm de Tweede Kamer een "winstuitkering" van 400 miljoen euro. Het gaat om 'interim-dividend' of wel een voorschot op de winst die de centrale bank dit jaar denkt te maken. Bovendien is de afspraak gemaakt dat De Nederlandsche Bank het verlies van vorig jaar over de komende jaren mag uitsmeren.

Extra

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) reikt Zalm de helpende hand door dit jaar af te zien van 300 miljoen euro, die zij binnen krijgt doordat India een lening aflost. Op dit bedrag was eigenlijk niet meer gerekend, maar afspraak is ook dat Van Ardenne de komende drie jaar elke keer 100 miljoen extra op de begroting krijgt.

Zalm mag ook Marijke Vos (GroenLinks) dankbaar zijn als voorzitter van de commissie die de bouwfraude onderzocht. Het afschaffen van het bouwkartel leidt ertoe dat de overheid dit jaar procent minder duur uit zal zijn bij opdrachten. Dat levert ongeveer 200 miljoen euro op en daar komt nog eens 100 miljoen euro bij aan boetes, die de kartelwaakhond NMa oplegt aan de bouwbedrijven die onder een hoedje hebben gespeeld.