NEW YORK - De Britse premier Blair heeft in een onderhoud de hoogste baas van de Verenigde Naties, Kofi Annan, gepleit voor een nieuwe resolutie van de VN-Veiligheidsraad over Irak. In deze resolutie moet worden uitgewerkt hoe Irak na de machtsoverdracht van 30 juni bestuurd zal worden en welke rol de volkerenorganisatie daarin krijgt.

Dat berichtte de Britse zender BBC vrijdagochtend (Nederlandse tijd) na het beraad tussen Blair en Annan op het VN-hoofdkwartier in New York. Blair spreekt later vrijdag met de Amerikaanse president Bush in Washington.

Grotere rol VN

Voor veel landen, waaronder ook bondgenoten van de VS, is een grotere rol van de VN in Irak van eminent belang. Spanje heeft een verder verblijf van zijn troepen in het Arabische land zelfs afhankelijk gemaakt van een toekomstige centrale rol voor de VN.

Andere naties hebben gesteld dat ze alleen in Irak actief willen worden als er een VN-mandaat voor een internationale missie komt. De VS en Groot-Brittannië vielen Irak vorig jaar binnen zonder nadrukkelijke steun van de Verenigde Naties.

Annan

Volgens Annan is de onenigheid binnen de internationale gemeenschap over de oorlog in Irak "aan het helen". Blair onderstreepte dat er nu een "gemeenschappelijk doelstelling" moet worden bepaald.

Annan maakte nog bekend dat zijn speciale gezant Lakhdar Brahima vrijdag terugkeert uit de Iraakse hoofdstad Bagdad. De diplomaat voerde ruim een week besprekingen in het Arabische land over onder meer de samenstelling van een nieuw tijdelijk bestuur voor Irak. Brahimi zal zijn bevindingen naar verluidt op zeer korte termijn voorleggen aan de Veiligheidsraad.