WARSCHAU - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell heeft donderdag bevestigd dat de stem op de geluidsopname, die eerder door Arabische zenders werd uitgezonden, die van terroristenleider Bin Laden is. Powell verklaarde op een persconferentie in Warschau dat "volgens de informatie die ik heb gekregen, dit de stem van Bin Laden is".

De leider van het terroristennetwerk al-Qaeda biedt op de band Europa een 'bestand' aan in ruil voor onder meer terugtrekking van Europese troepen uit islamitische landen.

Afgewezen

Europa heeft donderdag het 'vredesaanbod' van terroristenleider Bin Laden eensgezind afgewezen. Verscheidene Europese landen zeiden dat het voorstel bedoeld was om tweedracht te zaaien tussen Europa en de Verenigde Staten en verklaarden niet met terroristen te willen onderhandelen. De leider van het terreurnetwerk al-Qaeda deed zijn uitspraken op een geluidsband die door twee Arabische omroepen werd uitgezonden.

De Nederlandse minister Bot van Buitenlandse Zaken liet weten dat er geen wig tussen Europa en de VS kan worden gedreven. "Een merkwaardige boodschap" noemde Bot verder de uitlatingen van de terroristenleider. "Nederland behandelt moslims altijd al goed", aldus de minister.

Groot-Brittannië deed het idee van een wapenstilstand met terroristen af als "absurd". Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Londen niet van plan is om met terroristen te onderhandelen. De verklaring van Bin Laden is volgens de woordvoerder "een cynische truc om Europa en de Verenigde Staten uiteen te drijven".