DEN HAAG - Dat Nederland en Duitsland zich anders hebben opgesteld tegenover de oorlog in Irak betekent volgens bondskanselier Schröder niet dat beide landen nu niet gemeenschappelijk kunnen optreden tegen terrorisme. De Duitse regeringsleider zei dit donderdagavond in Den Haag, waar hij sprak met premier Balkenende.

Schröder zei ook de strijd niet alleen te willen voeren met militairen en politie, maar ook door het "bestrijden van nood en armoede" en met "de middelen van de diplomatie". Schröder zei dit, nadat Balkenende woensdag in de Tweede Kamer in aanvaring was gekomen met VVD-fractieleider Van Aartsen. Van Aartsen verweet het kabinet terroristische aanslagen te vergoelijken met een verwijzing naar de armoede in de Derde Wereld.

Volgens Schröder is er "geen direct verband" tussen terrorisme en armoede. Het terrorisme is religieus geïnspireerd, maar armoede en onderontwikkeling kunnen een voedingsbodem zijn, waardoor "mensen te bewegen zijn tot ondersteuning van terrorisme". Volgens Balkenende gaf de bondskanselier daarmee aan, dat er "niet een één-op-één relatie" bestaat tussen terrorisme en armoede, en dat Schröder net als het Nederlandse kabinet "de ernst van het terrorisme niet relativeert."