DEN HAAG - De officier van justitie in Den Haag heeft donderdag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de -jarige Murat D., voor het doodschieten van onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College. Volgens de aanklager heeft de scholier zich daarmee schuldig gemaakt aan moord met voorbedachten rade.

De openbaar aanklager N. Boersma wil dat de rechtbank Murat volgens het volwassenenstrafrecht veroordeelt. Wat de scholier volgens het Openbaar Ministerie heeft gedaan, is zo erg dat er meer straf nodig is dan jeugddetentie en behandeling in een inrichting. "Ik kan niks ergers bedenken dan dit, je eigen leraar gewoon executeren."

Zondebok

"Murat zal moeten leren dat er hiërarchische verhoudingen zijn. Anders ben jij een levende tijdbom", aldus de officier van justitie. Murat heeft zijn problemen volgen Boersma geprojecteerd op Van Wieren, "als zondebok." "Oh wee, als je jou tegen de haren in strijkt."

De advocaten van Murat vinden dat er geen sprake is geweest van opzet. De belastende verklaringen waarin het OM een onderbouwing van de veronderstelde opzet ziet, zitten volgens de advocaten vol tegenstrijdigheden, feitelijke onjuistheden en pertinente leugens. Veel getuigen zouden in hun verklaringen feiten en fictie niet hebben kunnen scheiden, mogelijk geïnspireerd door berichten in de media.

Schuldvraag

De advocaten vinden dat Murat al door de media is veroordeeld. Ze vinden dat het internationaal recht van het kind in dit geval is geschaad. "Media zijn op de stoel van de rechter gaan zitten uitspraken te doen over de schuldvraag", aldus Murats advocate De Meijer.

Murat zou volgens de advocaten niet zo hebben gehandeld als hij had gehandeld als hij had geweten dat Van Wieren door het schot zou overlijden. Net als de gedragsdeskundigen vinden de advocaten berechting volgens volwassenenrecht geen goed idee. Zij wijzen erop dat een kind op grond internationale verdragen niet in een gewone gevangenis mag worden opgesloten.

Onzin

Het OM wijst de bezwaren van de advocaten tegen de tenlastelegging van de hand. Volgens de aanklaagster zijn dubieuze getuigenverklaringen niet als bewijs gebruikt. Ook vindt ze het verhaal van de advocaten over de rol van de media onzin. "Vanzelfsprekend besteden media er veel aandacht aan als een leerling een leraar op school doodschiet."

De officier van justitie citeerde ook uit brieven van de vrouw en dochters van Van Wieren en van directeur Van Miltenburg van het Terra-college. "Het is zwaar, loodzwaar", schreef de vrouw van Van Wieren. "We zouden zo graag de tijd willen terugdraaien", aldus de dochters. En Van Miltenburg: "Er hangt een waas van verdriet over de school."

Schrik

Murat D. zei aan het eind van de zitting dat het hem allemaal speet en wenste de familie van Van Wieren sterkte. Tijdens de zitting bleek geen sprake van spijt. De rechter constateerde dat eerder op de dag "tot haar schrik". Ook het OM kon niets van spijtgevoelens bij Murat ontdekken.