DEN HAAG - Drie gedragsdeskundigen hebben donderdag voor de rechtbank in Den Haag gepleit voor berechting van Murat D. volgens het jeugdstrafrecht. De zeventienjarige scholier, die heeft bekend dat hij de onderdirecteur van zijn school heeft doodgeschoten, kan dan beter psychisch worden behandeld, stellen zij. Een lange gevangenisstraf volgens meerderjarigenrecht zou volgens hen funest voor Murat zijn.

Murat, die op 8 april zeventien is geworden, zou minder begaafd zijn en gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar, zeiden alledrie de gedragsdeskundigen. Zij werden als getuigen-deskundigen gehoord. Alleen als hij langdurig behandeld zou worden, valt volgens hen vooruitgang in zijn gedrag te verwachten. "Ik voorzie grote problemen als hij volgens volwassenenrecht wordt veroordeeld", zei een van de experts. "hij zal zich dan helemaal afsluiten", verwacht hij.

Erg agressief en snel boos is Murat volgens de deskundigen. Maar omdat hij sociaal intelligent is en wel wil leren, zien ze mogelijkheden tot verandering. Zeer intensieve gedragstherapie zou werken bij Murat, waarna hij heel geleidelijk zou kunnen resocialiseren.