LONDEN - In Groot-Brittannië groeit de kritiek op een expositie van geprepareerde mensenlichamen, die later deze maand in Londen zal openen. Twee parlementsleden willen een boycot en de regering heeft een wet uit 1832 van stal gehaald om de 'horror-expo' te voorkomen.

De geruchtmakende tentoonstelling Körperwelten

De expositie was al te zien in Japan, Zwitersland, Oostenrijk, Duitsland en België. De discussie was steeds hevig. De kerk sprak van beschadiging van de menselijke waarde en zelfs veel bezoekers vonden het maar dubieus.

Kunststoffen

De lichamen zijn behandeld volgens een methode waarbij het lichaamsvocht van het lijk wordt vervangen door conserverende kunststoffen.

De expositie toont tweehonderd bewerkte lichamen van binnen en van buiten, zoals een zwangere vrouw met een baby in haar buik. Von Hagens zei eerder dat hij al veel mensen op de wachtlijst heeft die na hun dood op de tentoonstelling willen 'staan'. Ook zei hij enkele vrienden te hebben 'bewerkt'.

Spookachtig

De Britten moeten er nog even niet aan denken. Een boycot kán, vindt een parlementslid, maar dan trek je juist weer "engerds" aan. Schaamteloos, spookachtig, doodeng en onbeschaafd zijn nog maar een paar termen waarin de critici zich uitdrukken. "Is er dan niets meer heilig?", verzuchtte een politicus.

De regering onderzoekt of de expo te verbieden is met een wet uit 1832 die het ontleden van lijken regelt. Voorlopig staat de opening in Londen gepland op 23 maart.