ROTTERDAM - Lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Rotterdam sluit de Partij van de Arbeid uit bij de collegeonderhandelingen in die stad. Hij wil een college samen met CDA, VVD en D66. Dat heeft hij dinsdagochtend bevestigd.

Fortuyn zegt dat hij informeel overleg heeft gehad met PvdA-lijsttrekster en wethouder E. Kuijper. Dat gesprek verliep volgens Fortuyn erg gespannen. "Mevrouw Kuijper zei dat we het eerst op inhoudelijke gronden eens moesten worden, maar je moet je ook nog een beetje prettig met elkaar kunnen voelen", aldus Fortuyn.

De PvdA is desondanks wel uitgenodigd voor de eerste verkennende gesprekken vrijdag. "We gaan eens kijken wat Leefbaar Rotterdam, dan wel Fortuyn heeft te vertellen. Het gaat ons om de inhoud. Het is voor ons onduidelijk waarom Fortuyn het ene doet en het andere roept", aldus een woordvoerder.

Wethouder Kuijper liet al voor de raadsverkiezingen weten dat de PvdA niet in een college wil zitten met een partij die bepaalde groepen in de samenleving niet respecteert. Zij doelde daarmee vooral op de omstreden opstelling van Fortuyn ten opzichte van de islam.

Scheidend PvdA-raadslid R. van Middelkoop liet dinsdag een ander geluid horen. "Ik hecht eraan te stellen dat wij er niet op uit zijn om Fortuyn buiten een college te houden.'"

Vrijdagmiddag maakt Fortuyn in een openbare vergadering duidelijk of Leefbaar Rotterdam samen met CDA, VVD en D66 een nieuw college van burgemeester en wethouders wil vormen. Als blijkt dat dit niet doorgaat, dan ligt volgens Fortuyn het estafettestokje bij de PvdA. Fortuyn zegt ook te hebben gepraat met vertegenwoordigers van het CDA en de VVD in Rotterdam. Hij wil nog gaan spreken met D66.

Leefbaar Rotterdam veroorzaakte een aardverschuiving in de politiek in Rotterdam, door voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog de hegemonie van de Partij van de Arbeid in de havenstad te breken. Leefbaar Rotterdam kreeg ruim eenderde van de Rotterdamse kiezers achter zich en behaalde daarmee zeventien zetels in de gemeenteraad. De PvdA zakte weg naar elf raadszetels.