MAASTRICHT - Het bevorderen van een gezonde levensstijl door allerlei lokale projecten is zinvol en succesvol. Dat blijkt uit de evaluatie van het project Hartslag Limburg. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn het lichaamsgewicht en de bloeddruk van de deelnemers aan het project de afgelopen vijf jaar nagenoeg gelijk gebleven. Elders in Nederland zijn die risicofactoren voor hart- en vaatziekten gestegen.

Een woordvoerster van de GGD Zuidelijk Zuid-Limburg heeft dat donderdag bekendgemaakt. De uitkomsten van het onderzoek komen donderdag aan de orde op het Nationaal Congres Volksgezondheid in Rotterdam.

Het project begon in 1998 in Maastricht en enkele omliggende gemeenten. Ongeveer 3000 mensen deden mee. Op een reclameachtige manier maakten de deelnemende organisaties, naast de GGD onder meer gemeenten, het welzijnswerk, scholen, buurthuizen, sportverenigingen, winkels en vrouwenorganisaties, indringend duidelijk dat gezond eten en meer bewegen goed is voor de gezondheid. Als controlegroep fungeerden ruim 800 inwoners van Doetinchem.

Volgens het RIVM blijkt uit de proef dat de toename van het gewicht en de bloeddruk, een normaal verschijnsel bij het ouder worden, met preventie is tegen te gaan. Die conclusie kan van belang zijn voor het toekomstige gezondheidsbeleid, aldus de woordvoerster van de GGD Zuidelijk Zuid-Limburg.

De analyse van de onderzoeksgegevens is nog niet afgerond. "Wat we nu hebben, zijn de eerste uitkomsten. De verwachting is dat verdere analyses nog meer inzichten gaan opleveren", aldus de woordvoerster.