AMSTERDAM - De inbreker, die in films wordt neergezet als iemand met een bivakmuts en zwarte handschoenen en die in het 'echte leven' vooral voor vervelende situaties zorgt, heeft zijn langste tijd gehad. Het Algemeen Dagblad somt donderdag de mogelijkheden op die er zijn het huis te beschermen tegen ongewenste bezoekers. Een alarm lijkt daarbij alweer achterhaald. Het nieuwste wapen: een mistgenerator in de woning.

In Houten wordt momenteel de beurs 'Criminaliteit in retail' gehouden. Daar zijn de nieuwste snufjes op het gebied van beveiliging te vinden. Voor ongeveer drieduizend euro is de eigenaar van een woning de trotse bezitter van een goed systeem. Een camera beveiligt het huis, deze is via internet te bekijken en levert prima beelden op die achteraf ook nog eens kunnen worden opgestuurd via e-mail.

De mistgenerator is een apparaat dat in tien seconden zoveel rook uitstoot dat een inbreker – de arme drommel – nog maar vijftig centimeter zicht heeft. De buit blijft op die manier onzichtbaar gedurende twintig tot dertig minuten. Genoeg tijd dus voor de politie om de boef in te rekenen.