DEN HAAG - Het aantal hart- en vaatpatiënten zal de komende jaar alleen al door de vergrijzing met 45 procent stijgen tot ,3 miljoen. Dat voorspelt professor dr. D. Kromhout in het Jubileumboek van de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC).

Het eerste exemplaar van dit boek wordt donderdag aangeboden aan minister Van der Hoeven van Wetenschap op de Jubileum Wetenschapsdag. De Hartstichting viert daarmee haar 40-jarig en de NVVC haar 70-jarig bestaan.

Volgens Kromhout zijn de afgelopen jaren veel successen geboekt in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Zo daalde de sterfte door deze aandoeningen van 45 procent van alle sterfte in 1970 naar 35 procent in 2000. Desondanks zullen hart- en vaatziekten niet uitsterven, is zijn stelling.

Nederland telde in 2000 ongeveer 860.000 hart- en vaatpatiënten, ongeveer 400.000 van hen was vrouw. Hart- en vaatziekten zijn dus geen typische mannenkwalen. Patiënten zijn ook niet alleen bejaarden.

Door het toenemen van overgewicht lopen ook kinderen steeds meer risico. Veertigers lopen meer risico door een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk. De verwachting is dat zij de toename van het aantal patiënten nog zullen vergroten.