LONDEN - Eén op de vijf kinderen in de wereld worstelt met geestelijke of gedragsproblemen. Dat kan in de toekomst ernstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid. Daarom moet er nu iets aan worden gedaan, deelden twee VN-organisaties dinsdag mee.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-kinderfonds Unicef wijten de problemen van kinderen aan de snelle sociale en economische veranderingen in de maatschappij. Kinderen in oorlogsgebieden hebben het het moeilijkst, maar ook de jeugd in bijvoorbeeld Groot-Brittannië heeft problemen.

In het rapport, waarvan de Britse omroep BBC melding maakte, staat dat er een grote toename is van het aantal depressies en zelfmoorden onder kinderen en jongvolwassenen.

Pubers

WHO en Unicef willen vooral aandacht voor tieners. Volgens de WHO heeft 70 procent van de sterfgevallen onder tieners te maken met de gebruikelijke ontwikkelingen in de puberteit, zoals het gaan roken, drinken en het gebruiken van drugs.

WHO-directeur Hans Troedsson, verantwoordelijk voor de gezondheid van kinderen: "Het is een tijdbom die tikt. Zonder de juiste aanpak nu zullen miljoenen kinderen uiteindelijk de gevolgen ondervinden."