DOHA/NAJAF - Een in Irak ontvoerde Italiaan isdoor zijn gijzelnemers gedood. Dat berichtte de Arabischesatellietzender al-Jazeera woensdagavond. De man is volgens degroep genaamd Groene Brigade gedood omdat de Italiaanse regeringniet op hun eis is ingegaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De groepering eist dat de Italiaanse regering van premierBerlusconi de bijna 3000 Italiaanse militairen in Irak terugtrekt.Indien Rome niet alsnog op de eis ingaat, zullen ook de overigedrie Italianen één voor één worden gedood, aldus de verklaring vande Groene Brigade.

'Te bloederig'

Al-Jazeera zegt te beschikken over videobeelden waarop te zienis dat de Italiaan wordt omgebracht. De zender zal de beelden nietuitzenden omdat het "te bloederig is", aldus een functionaris vande nieuwszender uit het Golfstaatje Qatar.

De Italiaanse minister Frattini van Buitenlandse Zaken zei hetbericht niet te kunnen bevestigen. "Wij hopen dat het nietklopt", zei hij. De bewindsman zei eerder op de dag dat zijn landniet zal toegeven aan "chantage" om de vier landgenoten teredden.

Excuses

De vier mannen werden eerder deze week ontvoerd. Al-Jazeeratoonde dinsdag al beelden van het viertal. Zij werken voor eenAmerikaans beveiligingsbedrijf. Behalve terugtrekking van deItaliaanse militairen wil de Groene Brigade ook excuses van deregering in Rome.

Woensdag zijn opnieuw twee Japanners ontvoerd. In totaal wordennu vijf Japanners gegijzeld door een groepering die terugtrekkingvan de 550 Japanse militairen eist. De Franse journalist AlexandreJordanov is intussen weer vrijgelaten.

Uitweg

De radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zoektintussen een uitweg uit het conflict met de coalitietroepen inIrak. Het Amerikaanse leger heeft rond de heilige stad Najaf, waarAl-Sadr zich schuilhoudt, circa 2500 manschappen samengetrokken.