ASSEN - De oplichtingspraktijken van de 50-jarige M.H. uit Schoonebeek zijn een van de oorzaken waardoor de 30-jarige E.W. uit Emmen vorig jaar een 79-jarige vrouw heeft verkracht en vermoord. Dat werd woensdag tijdens de rechtszitting in Assen gemeld.

Tegen de Schoonebeker werd zes maanden cel en een taakstraf van uur geëist. Ook zou hij zijn slachtoffers een schadevergoeding van ruim 7000 euro moeten betalen. De voor moord veroordeelde W. wilde een schadevergoeding van 26.000 euro zien voor zijn geleden leed. De officier van justitie vroeg de rechtbank deze vordering niet ontvankelijk te verklaren, omdat die één dag voor de zitting en niet op de juiste wijze was binnengekomen.

De rechter hield H. voor dat zijn oplichtingspraktijken ook menselijke drama's veroorzaakten, zoals de moord op de bejaarde vrouw J. van Offeren-Bik uit Emmen. Volgens de deskundigen kwam W. tot zijn daad door zijn financiële problemen en de bemoeienissen van H. waardoor deze problemen verergerden. H. noemde de opmerking van de rechter "kolder'. Hij vindt dat W. "zelf verantwoordelijk is voor zijn problemen".

De rechtbank in Assen veroordeelde W. vorige maand tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de verkrachting van en moord op Van Offeren-Bik, die in Emmen bekend stond als het wandelvrouwtje. Nadat hij haar had doodgeslagen, liet hij de vrouw vastgebonden achter aan een boom. Ze werd een week later gevonden.

Boekhouder H. kwam in beeld toen hij zich in 2002 en 2003 via een advertentie in dagbladen aanbood als bemiddelaar. Zes in geldnood verkerende bedrijven in diverse plaatsen reageerden. De man lichtte de bedrijven echter op, vertrok met de noorderzon en bleek onbereikbaar voor zijn klanten.

Een uitzending van het programma Tros Opgelicht in december 2002 stelde de praktijken van H. aan het licht. De aangiften stroomden bij de politie binnen. In juni 2003 werd het bedrijf van H. failliet verklaard. Volgens de officier van justitie overleefden sommige benadeelde bedrijven de financiële strop nauwelijks of gingen zij eveneens op de fles. De rechtbank doet 28 april uitspraak.