LONDEN - Bijna nooit meer gepruts met contactlenzen in- en uitdoen en schoonmaken is in zicht, zeggen Amerikaanse wetenschappers. Zij zeggen dat miljoenen mensen in de nabije toekomst kunnen profiteren van de mogelijkheid lenzen langdurig - tot twee jaar - te dragen zonder die te hoeven schoonmaken.

Die mogelijkheid is er nu zij erin geslaagd zijn de lenzen zo te maken dat bacteriën geen kans krijgen en dat zij de ogen beschermen tegen infecties. Dat hebben zij gedaan door de lenzen te voorzien van een laagje selenium, legde wetenschapper dr. Ted Reid van de technische universiteit van Texas uit aan de BBC.

Selenium is een mineraal dat in veel soorten voedsel voorkomt. Het speelt een rol in de regulering van het immuunsysteem van de mens. Volgens Reid kan het ook gebruikt worden om contactlenzen langdurig draagbaar te maken. Proeven met konijnen hebben volgens hem aangetoond dat de 'seleniumlenzen' geen negatieve bijwerkingen hebben. De konijnen droegen de lenzen twee maanden achtereen. Het ultradunne seleniumlaagje op de lenzen heeft volgens Reid geen negatief effect op de zuurstofdoorlatendheid van de lenzen.

Fluitje van een cent

Aanbrengen van het laagje is volgens hem een fluitje van een cent. "Gewoon de lenzen in een seleniumoplossing dopen, enkele minuten laten drogen en dat is het." Het laagje blijft zeker twee jaar zitten, zei hij.

De Britse oogspecialist en contactlensexpert Nathan Efron plaatste kritische kanttekeningen bij het enthousiasme van zijn Amerikaanse collega. "Zelfs als het perfect werkt, zijn er nog heel wat redenen waarom mensen contactlenzen niet langer dan dertig dagen zouden moeten dragen. Lenzen moeten geregeld worden gereinigd omdat er altijd vuil op komt."