RAMALLAH/GAZA - Het Israëlische leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag met een enorme overmacht grote delen van de stad Ramallah bezet. Israël spreekt van de grootste militaire operatie in Palestijns gebied sinds anderhalf jaar. Soldaten doodden twee Palestijnen en verwondden twee anderen.

Met ruim honderd tanks en pantserwagens nam het leger eerst alle buitenwijken van Ramallah in, aldus Palestijnse bronnen. Alleen het centrum is nog in Palestijnse handen. Vier tanks positioneerden zich op honderd meter afstand van het kantoor van de Palestijnse leider Arafat.

Door een schietpartij rond het gebouwencomplex van Arafat raakte een veiligheidsagent zwaargewond. Een legerwoordvoerder zei orders te hebben gekregen om op enige afstand te blijven van Arafats gebouwen, meldde de Britse omroep BBC.

Grootste operatie sinds 2000

Volgens de BBC noemt Israël het de grootste militaire operatie in Palestijnse gebieden sinds het begin van de opstand in september 2000. Even ten westen van Ramallah vond dinsdagochtend een Israëliër de dood door een schietpartij.

Maandagavond trok Israël met ruim zestig tanks Jabalya in de Gazastrook binnen, op zoek naar fabrieken die raketten en granaten maken. Volgens de Palestijnen verliep de invasie, die zeventien Palestijnen het leven kostte, zeer gewelddadig, met zware beschietingen.

De militairen bliezen een huis op van een vermeend lid van het militante Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en vernielden twee werkplaatsen. Enkele uren later trok het leger zich terug maar hield twintig tanks in de buurt paraat.

Controles

Volgens de BBC zijn maandag op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook in totaal ruim duizend Palestijnen door soldaten gecontroleerd. Vaak werden ze bijeengedreven op pleinen. Arafat sprak volgens de Britse omroep in dat verband van nazi-praktijken.

In een vraaggesprek met een televisiezender in Abu Dhabi zei hij dat Israëlische soldaten bij de zoekacties in het kamp Tulkarem vorige week cijfers hadden geschreven op de armen van Palestijnen.

Bij beschietingen op het hoofdkwartier van de Palestijnse marine in de regio Deir al-Balah in de Gazastrook kwam een Palestijn om. Op de Westelijke Jordaanoever openden Israëlische helikopters dinsdagochtend het vuur op doelen in het vluchtelingenkamp Al-Amhari, bij Ramallah. Volgens getuigen hebben tanks het kamp omsingeld.

/DOSSIERMidden-Oosten