JOHANNESBURG/PRETORIA - De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsheld Nelson Mandela heeft woensdag tijdens de parlementsverkiezingen een oproep gedaan voor wereldvrede. "Ik hoop oprecht dat de hele wereld zal afzien van geweld en de burgers vreedzame methodes zullen gebruiken om voor hun rechten op te komen", aldus de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

"Ik voel me opgetogen dat ik weer kan stemmen", zei de -jarige Mandela bij een stembureau in een rijke, eens door uitsluitend blanken bewoonde buitenwijk van Johannesburg. "Ik roep de mensen op op een vreedzame wijze te gaan stemmen. Als er geen vrede is, lijden onschuldige mensen", aldus Mandela.

Circa 40.000 politiemannen moeten in Zuid-Afrika zorgen voor een rustig verloop van de verkiezingen. In 1994 kostte geweld in aanloop naar de eerste vrije parlementsverkiezingen duizenden mensen het leven.

De huidige president Tabo Mbeki was een van de eersten die woensdag hun stem uitbrachten. "De grote dag is gekomen. Politici hebben een hoop gepraat. Nu is het de tijd voor het volk om te spreken", aldus Mbeki die stemde in een tent in een park in Pretoria.