AMSTERDAM - Overmatig huilen bij baby's wordt vaak veroorzaakt door oververmoeidheid. Dat concluderen onderzoekers Monique L'Hoir en Bregje van Sleuwen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, zo meldt het Algemeen Dagblad. Zij werken aan een richtlijn om de ongeveer 300 duizend huilbaby's in Nederland en hun ouders te helpen.

Ongeveer 10 tot 15 procent van alle baby's wordt gekwalificeerd als huilbaby. Dat zijn kinderen die alleen op moeders arm of in het ouderlijk bed in slaap vallen en meer dan drie uur per dag huilen. Vaak is er geen medische verklaring voor het gedrag.

Volgens de onderzoekers staan baby's bloot aan te veel verschillende prikkels; ze liggen naast de telefoon en de televisie en doen hazenslaapjes. Hierdoor raken de kinderen oververmoeid met veel huilbuien tot gevolg, zo stellen ze.

Uit internationaal onderzoek kwam onlangs naar voren dat huilen zodanig op de zenuwen van de ouders kan werken dat ze hun kind vanuit gevoelens van onmacht iets kunnen aandoen. Bij 80 procent van de mishandelde baby's ging huilen vooraf aan het slaan of het schudden.