MAASTRICHT - De woonwagenbewoners van Vinkenslag die sinds woensdagochtend vroeg de A2 bij MVV-stadion de Geusselt in Maastricht blokkeerden, hebben hun actie tegen 10.30 uur beëindigd. De actievoerders vertrekken in hun auto's onder luid getoeter.

Ongeveer tien busjes van de Mobiele Eenheid kwamen vlak nadat de betogers de blokkade hadden beëindigd, aanrijden om de weg vrij te maken. De nog aanwezige actievoerders gingen een confrontatie uit de weg.

Het verkeer kan nog niet passeren aangezien de weg bezaaid ligt met afval, dat de actievoerders er hebben gestort. De kampbewoners hebben huishoudelijk afval en banden op de weg gegooid. Volgens getuigen is de A2 ter plaatse net een kleine vuilnisbelt. Door de blokkade zijn er lange files ontstaan.

De actievoerders protesteerden tegen de controles van Vinkenslag door de gemeente. Die is al een tijd bezig met een grootscheepse operatie om paal en perk te stellen aan allerlei illegale activiteiten op het kamp. De bewoners voelen zich naar eigen zeggen door de gemeente Maastricht "als beesten behandeld en onderdrukt".

Omleiding

De politie heeft inmiddels een omleiding gemaakt bij de afslag Meerssen voor het verkeer vanuit de richting Eindhoven, maar de files zijn aan beide zijden van de Geusselt inmiddels fors aangezwollen. "Het is stikdruk op de weg en bij de Geusselt zit het helemaal vast", aldus een woordvoerder van de politie.