HARARE - Functionarissen in Zimbabwe zijn dinsdagochtend begonnen met het tellen van de stemmen die zijn uitgebracht voor de presidentsverkiezingen. Ooggetuigen meldden dat 's ochtends vroeg agenten de stembussen in de hoofdstad Harare ophaalden en overbrachten naar de telcentra.

Alle 120 kiesdistricten hebben een centraal punt waar de stemmen zullen worden geteld. De einduitslag van de stembusgang, die verspreid over drie dagen plaatsvond, wordt niet voor woensdagochtend verwacht, zo maakte de minister voor Informatie Jonathan Moyo bekend.

Het Hooggerechtshof van Zimbabwe heeft maandag een verzoek van de oppositie afgewezen om de presidentverkiezingen met nog een dag te verlengen. Dat zei een advocaat van de oppositionele Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Volgens de raadsman wees het hof het verzoek af, omdat het niet "bevoegd" was.

Geen kans

Duizenden aanhangers van de oppositiebeweging MDC, geleid door Morgan Tsvangirai, kregen in het weekeinde geen kans om te stemmen. De oppositie had toen al een derde stemdag geëist in een poging een eerlijke stembusgang mogelijk te maken.

Op de derde verkiezingsdag overheerste chaos en verliep het stemmen traag. Toen om 19.00 uur de stembureaus sloten, moesten velen nog hun stem uitbrengen. De oproerpolitie gaf de honderden kiezers voor de stemlokalen in de hoofdstad Harare het bevel huiswaarts te keren.