WASHINGTON - President Bush heeft woensdagochtend gezegd dat er geen burgeroorlog of volksopstand gaande is in Irak. Tijdens een persconferentie in Washington zei hij dat grote delen van Irak stabiel zijn en dat de meeste Irakezen kiezen voor een "vrij en democratisch land". Hij tekende ook aan dat Amerikaans falen in Irak "ondenkbaar" is.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bush, die in november herkozen wil worden, verwierp elke vergelijking met de voor de Amerikanen kwellende oorlog in Vietnam. "We veranderen in Irak de wereld en daarvan zullen de VS, de regio rond Irak, het gehele Midden-Oosten profiteren", aldus Bush. "Een vrij Irak zal een slag zijn voor het internationaal terrorisme", verzekerde de president.

Machtsoverdracht

Bush zei dat hij onverkort zal vasthouden aan de datum van 30 juni voor de machtsoverdracht in Irak. "Wij zijn een bevrijdende macht en geen bezettende macht", aldus Bush, die hier verwees naar de Amerikaanse houding na de Tweede Wereldoorlog in Duitsland en Japan.

President Bush wijst tijdens de persconferentie een journalist aan die een vraag aan hem mag stellen

Hij noemde de missie in Irak "historisch" omdat er een vrij en onafhankelijk land bijkomt. Volgens Bush kan Irak in januari 2005 naar de stembus om een nieuw bestuur te kiezen. "We hebben een verplichting om de vrijheid in de wereld te verspreiden. Mijn taak als president is om dit land te leiden naar een betere wereld."

Extra militairen

Het Amerikaanse staatshoofd gaf aan dat hij extra troepen naar Irak zal sturen als dat nodig is. "We blijven er zolang het nodig is en geen dag langer." De commandanten mogen van Bush in elke vorm optreden die de veiligheidssituatie vraagt. Hij zei ook een toekomstige "meer formele" rol voor de NAVO en andere bondgenoten te zien in Irak. Hij zei dat daarvoor een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad noodzakelijk zal zijn.

Hij riep de opstandige sjiitische geestelijke Muqtada Al-Sadr op zijn "illegale militie" te ontwapenen. Bush zei niet te zullen toestaan dat hij en andere opstandelingen en "terroristen" het land in een chaos storten. Bush betichtte Al-Sadr er opnieuw van de strijd van de Palestijnse Hamas en die van de Libanese Hezbollah een warm hart toe te dragen.

Massavernietigingswapens

De president onderstreepte dat ondanks het feit dat er nog altijd geen Iraakse massavernietigingswapens gevonden zijn, de oorlog tegen Irak gerechtvaardigd was. "Saddam Hussein was een bedreiging voor de VS en de wereld is er beter op geworden nu hij weg is." Volgens Bush is de strijd in Irak een onderdeel van de strijd tegen internationaal terrorisme. "De wapens kunnen er nog altijd zijn. Ik wacht op de waarheid. We onderzoeken het nog."

Het was de eerste keer dit jaar dat Bush een persconferentie gaf, alhoewel deze begon met een zeventien minuten durende toespraak. Alle grote Amerikaanse tv-stations zonden de beelden van de ongeveer een uur durende bijeenkomst in het Witte Huis rechtstreeks uit. Het was in totaal de twaalfde persconferentie van Bush en de derde die live werd uitgezonden in 'prime time', de drukst bekeken televisietijd in de avonduren in de Verenigde Staten.

Dieptepunt populariteit Bush

Vlak voor de persconferentie van Bush werd bekend dat de populariteit van de Amerikaanse president Bush een voorlopig dieptepunt heeft bereikt. Volgens dinsdag verschenen uitkomsten van een peiling heeft de president nog de steun van 50,9 procent van de Amerikanen. De peiling is gedaan door Gallup, die elk kwartaal de populariteit van Bush meet. "Dit is het laagste percentage in een kwartaal sinds het aantreden van Bush", aldus de onderzoekers. Bush werd in januari president. In november van dit jaar zijn er presidentsverkiezingen. Kort na de aanslagen van 11 september 2001 scoorde Bush nog ongekend hoog met 86 procent.

Volgens Gallup is de huidige populariteit van Bush nog niet zo slecht in vergelijking met andere presidenten die ook aan het einde van hun ambtstermijn waren. Desondanks scoort Bush momenteel aan de lage kant en dat maakt zijn kans op herverkiezingen er niet beter op.

Bush houdt in de nacht van dinsdag op woensdag zijn eerste persconferentie van dit jaar.