DEN HAAG - De situatie in Irak is zorgwekkend en geeft reden tot extra waakzaamheid. Dat er de laatste dagen steeds vaker mensen worden gegijzeld is bijzonder zorgwekkend, aldus minister Bot (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een brief die hij mede namens zijn collega Kamp (Defensie) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Door de gespannen situatie hebben de Nederlandse militairen in het zuiden van Irak extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zij moeten nu altijd een helm bij zich dragen, de bewapening is aangepast, colonnes worden alleen gereden met een minimum aantal voertuigen en een minimum aantal militairen per voertuig.

Contact

De normale werkzaamheden, zoals het opleiden en coachen van Irakees veiligheidspersoneel, gaan gewoon door. De militairen patrouilleren wel vaker om het directe contact met de bevolking te behouden, aldus Bot.

Met de lokale autoriteiten is afgesproken dat de Nederlandse militairen bij onrust in eerste instantie op de achtergrond blijven. Als de Iraakse veiligheidsdiensten het niet meer aankunnen, grijpen de Nederlanders in. Deze werkwijze heeft zich bewezen bij demonstraties op 7 april. De Nederlandse militairen hoefden toen niet in actie te komen.

Machtsbasis

Bot schrijft verder dat de opstandige sji'ietenleider al-Sadr weinig steun heeft in de provincie Al Muthanna, waar de Nederlanders zitten. Driekwart van de bevolking beschouwt een ander als geestelijk leider, namelijk Ali al-Sistani. Al-Sadr heeft de afgelopen tijd wel geprobeerd om zijn machtsbasis te versterken in de provincie Al Muthanna, waar de Nederlanders zitten, maar hij lijkt daar "vooralsnog niet in te slagen", schrijft Bot.