DEN HAAG - Organisatoren van grootschalige commerciële evenementen kunnen een rekening van de politie tegemoet zien, als er excessief gebruik van politiemensen is gemaakt. Het gaat onder meer om wedstrijden in het betaald voetbal.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil maximaal de helft van de kosten van de noodzakelijke politie-inzet terugvorderen van de organisatie. Dat staat in een notitie die hij dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De hoofdlijn stond al in het regeerakkoord. Hij komt na de zomer met een wetsvoorstel.

Niet te koop

Er komt een landelijke lijst van dit soort evenementen waar zoveel politie wordt ingezet dat de balans tussen baten en lasten zoek is. Remkes vindt de doorberekening geen zelfstandig instrument op zich, want politiezorg is niet te koop. Hij ziet het als een aanvullend instrument waarbij afspraken met de organisatie van het evenement worden gemaakt die tot doel hebben de inzet van politie te verkleinen. Volgens een woordvoerder van Remkes is nog niet precies bekend welke evenementen in aanmerking komen voor de doorberekening.

Het kabinet vindt het niet nodig brandweerkosten door te berekenen maar bekijkt nog of dat wel mogelijk is voor de geneeskundige hulpverlening.

Vrijwilligers

Een woordvoerder van de korpsbeheerders liet dinsdag weten dat de politie geen voorstander is van betaalde politie-inzet. "We zijn zelf al bezig om de inzet van de politie bij grote evenementen terug te brengen door bijvoorbeeld de inzet van vrijwilligers door de organisatie. We willen graag zelf bepalen waar we als politie heen gaan. Als er bij een evenement te veel politie nodig is, moet het evenement maar niet doorgaan.", aldus de woordvoerder.

Pinkpopbaas Jan Smeets zegt dat de plannen geen gevolgen hebben voor zijn festival, omdat Pinkpop zelf zowel beveiliging als geneeskundige hulp organiseert. Verder betaalt Pinkpop jaarlijks ongeveer 90.000 euro aan de gemeente Landgraaf voor overlast buiten het terrein.

'Onzinnig'

Overigens vindt Smeets de nieuwe voorstellen onzinnig. "We betalen 35 procent vennootschapsbelasting uit de opbrengst van Pinkpop. Dat geld is er toch ook voor politie-inzet." Smeets vreest dat de plannen de doodsteek zijn voor de helft van de grote evenementen in Nederland, die dan onbetaalbaar worden.

CDA-Tweede-Kamerlid Algra is teleurgesteld over de plannen van Remkes. Er zit weinig nieuws bij, vindt hij. Liever had Algra gezien dat Remkes het mogelijk had gemaakt om alle kosten te verhalen, met name bij evenementen die geen maatschappelijk nut hebben, zoals houseparties. "Nu draait de belastingbetaler nog op voor de helft van de kosten."

Risicowedstrijd

PvdA'er Straub is niet bij voorbaat tegen het plan maar hij wil eerst van de minister weten wat die precies bedoelt met excessief gebruik van politiemensen. Bij een voetbalwedstrijd van Heerenveen bijvoorbeeld is de politie-inzet marginaal, weet Straub. Een risicowedstrijd is een ander geval, omdat daarbij de openbare orde in het geding is.