IZMIR - Het Turks Openbaar Ministerie beschuldigt twee Nederlandse vrouwen van medewerking aan heroïnehandel en deelname aan een criminele organisatie. Dat bleek dinsdag tijdens een zitting in de staatsveiligheidsrechtbank in Izmir (Turkije).

Het is in Turkije niet gebruikelijk dat een officier van justitie een concrete straf vordert. Hij beperkt zich tot het formuleren van een aanklacht. De rechtbank bepaalt welke sanctie daar, indien de aanklacht bewezen wordt verklaard, op moet volgen. Volgens de advocaat van de vrouwen komen de beschuldigingen van het OM neer op twaalf jaar celstraf. De twee vrouwen blijven vastzitten tot 12 mei, dan doet de rechtbank uitspraak.

Anna Maria S. en haar nicht Linda F. hebben altijd ontkend iets te maken te hebben gehad met het in de kiem gesmoorde drugstransport. In eerste instantie werd altijd gesproken over 24 kilo heroïne. Tijdens de zitting dinsdag stelde de Turkse aanklager dit op basis van laboritoriumonderzoek naar beneden bij, tot zes kilo.

Het tweetal zit sinds 10 juni vorig jaar vast in een Turkse cel. De Turkse politie hield toen in totaal zeven Nederlandse toeristen aan voor betrokkenheid bij het drugstransport. Dat gebeurde in de Zuid-Turkse stad Antalya.

Tijdens de inval in het hotel waar S. en F. verbleven, vond de politie de drugs in koffers op hun kamer. Inmiddels zijn er drie Nederlanders wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. De twee andere verdachten in deze zaak, zijn twee mannen. Zij hebben hun aandeel in de smokkel bekend. Ze bezitten zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit.

Vrijlating

Eind september leek er een kans voor S. en F. te ontstaan om voortijdig vrij te komen. Toen verklaarden de mannelijke verdachten namelijk dat de vrouwen niets van de smokkel wisten. De mannen vertelden dat zij verantwoordelijk waren voor de koffers met drugs. Toch zitten de vrouwen nog steeds vast. Eerdere pleidooien van de advocaat van de vrouwen om zijn cliënten vrij te laten wegens gebrek aan bewijs, mochten niet baten. De rechters schortten het proces steeds op wegens formele gronden, zoals het afwachten van documenten die nog niet beschikbaar waren.

De Turkse autoriteiten beschouwen de 47-jarige Y.C. uit Schiedam als hoofdverdachte. Zijn bende heeft al eerder vrouwen als drugskoerierster ingeschakeld, vermoedt het Turkse OM.