AMSTERDAM - Archeologen hebben de grootste Romeinse tempel van Nederland ontdekt, na een uitgebreide reconstructie van Romeins bouwmateriaal. De Romeinse bouwstenen werden in Kessel gevonden in 1976 tijdens baggerwerkzaamheden langs de Maas, tussen Oss en Tiel.

"Het gaat om een tempel van zeker 15 meter hoog", zegt professor doctor Nico Roymans van de Vrije Universiteit van Amsterdam. "Een 'kolossaal gebouw in die tijd." Naast het formaat is ook het vermoedelijke gebruik van historisch belang. Zowel Bataven als Romeinen zouden van de tempel gebruik hebben gemaakt, getuige de rijke vondst aan offergaven bij de tempel.

Specialistisch werk

Het archeologisch onderzoek onder leiding van Roymans begon halverwege vorig jaar en heeft zolang op zich moeten laten wachten omdat het volgens Roymans heel specialistisch werk was. "In de jaren zeventig was er nog niet de expertise en de tijd die er voor het onderzoek nodig was."

De tempel is gereconstrueerd dankzij de strakke bouwregels die de Romeinen hadden. Door het hele Romeinse rijk zagen de gebouwen er min of meer hetzelfde uit met hier en daar wat plaatselijke invloeden. Roymans geeft als voorbeeld dat de lengte van een zuil te berekenen is aan de hand van de diameter ervan.

Resultaten

Vrijdag 16 april worden de resultaten gepresenteerd in het gemeentehuis van Lith in Noord-Brabant. Nico Roymans is al heel lang met het gevonden bouwwerk bekend. Als middelbaar scholier stond de professor na eigen zeggen al aan de rand van de bouwput naar de opgraafwerkzaamheden te kijken.