AMSTERDAM - De Amsterdamse recherche gaat uit alle macht proberen de oorlog in de onderwereld te stoppen door één van de twee criminele groepen die steeds elkaars leden liquideren uit te schakelen. Op die manier wordt gehoopt dat de strijd vanzelf stopt.

De recherche gaat proberen het 'Amsterdamse Netwerk' van de oude garde Amsterdamse criminelen kapot te maken. Dat zeggen de vertrokken recherchechef Jan Pronker en zijn opvolger Willem Woelders dinsdag in Het Parool.

"We werken er hard aan de oude zaken op te lossen, maar richten ons inmiddels nog meer op het stoppen van de rééks moorden", aldus Pronker. Hij denkt dat de angel uit het conflict wordt gehaald wanneer één van beide partijen zo verzwakt wordt dat het geen zin meer heeft om door te vechten.

De recherche heeft het 'Amsterdamse Netwerk' dat al decennia in de stad actief is door onder meer de erven van de in 1991 vermoorde Klaas Bruinsma, gekozen als doelwit. Deze partij kent de recherche veel beter dan de tegenpartij die voor een groot deel uit Joegoslaven bestaat.

De tactiek is overgenomen uit Canada, waar sinds 1994 ongeveer 150 doden vielen in de strijd tussen de Hells Angels en de rivaliserende motorbende de Bandidos. Nadat daar vorig jaar 55 Hells Angels werden opgepakt, is het geweld geluwd.