ALMELO - Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo heeft maandag dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk, geëist tegen de 39-jarige Rudi Bakker, directeur van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Ook moet Bakker van het OM een geldboete van 61.000 euro betalen.

Tegen zijn 50-jarige mededirecteur Willy Pater eiste het OM vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk. Het OM meent dat de rol van Bakker "verreweg superieur" is geweest aan die van zijn compagnon. Beide directeuren moeten ook hun bedrijfsvergunning inleveren als het aan het Openbaar Ministerie ligt.

Schuld

Volgens het OM zijn de twee schuldig aan het overtreden van milieuvoorschriften en brand en ontploffing door schuld. Als gevolg van de explosies op hun bedrijfsterrein op 13 mei 2000 kwamen 22 mensen om het leven en raakten honderden slachtoffers gewond. Door de vuurwerkramp werd de woonwijk Roombeek compleet verwoest.

Volgens officier van justitie H. Stam is "er sprake van bewuste schuld gezien de verantwoordelijkheid van Bakker en Pater voor het bedrijf. Ze waren niet alleen al twee jaar directeur, maar kenden het bedrijf al jaren."

Omvang van de brand

Officier A. de Muy: "Het ontstaan van de brand, het eerste vlammetje, is hen niet aan te rekenen. Maar de uitbreiding van de brand over het bedrijfsterrein wel en de omvang van de explosies ook."

De Muy tilde extra zwaar aan het feit dat Bakker zijn eigen rol in de ramp nooit onder ogen heeft willen zien. "Bakker houdt vast aan zijn eigen waarheid. De schuld ligt overal, behalve bij hemzelf."

Gewin

Begonnen Bakker en Pater na de overname van het bedrijf in 1998 als gelijken, Bakker nam weldra de touwtjes in handen en kreeg een groter financieel belang in de zaak. Volgens De Muy hebben de twee beklaagden de veiligheid van anderen ondergeschikt geacht aan hun eigen financiele gewin.

"Bakker en Pater wilden zo goedkoop mogelijk werken en zo snel mogelijk mogelijk en zo veel mogelijk winst maken. Anders hadden zij wel tegen grotere onkosten de opslagplaatsen veiliger later maken of minder vuurwerk hebben opgeslagen."

Bakker is niet geschrokken van de eis. "Het is al twee jaar bekend dat deze zaak zo zou lopen. Ik leg de schuld bij niemand neer. Dat moet de rechter doen."

Volgens Bakker's raadsman J. Plasman voelt zijn cliënt zich in strafrechtelijke zin niet aansprakelijk en "is dat heel anders dan de officier nu stelt." Paters advocaat G. Meijers vindt het afsluitende betoog van het OM "onevenwichtig en eenzijdig".

Plasman en Meijers houden woensdag en donderdag hun pleidooi. De rechtbank doet op 2 april uitspraak.

/DOSSIEREnschede