LONDEN - De hoogste militaire functionaris van de Europese Unie, de Finse generaal Gustav Hägglund, acht het "zeer goed mogelijk" dat de EU een militaire troepenmacht naar Sudan stuurt. De Europese militairen zouden in de onrustige regio Darfur verder bloedvergieten moeten voorkomen, aldus de 65-jarige generaal dinsdag in een interview met The Financial Times.

VN-baas Kofi Annan heeft vorige week nadrukkelijk gepleit voor een internationale interventie in het Afrikaanse land, mogelijk zelfs met militairen. Hägglund meent dat een mogelijke militaire operatie met VN-mandaat goed zou passen in militaire ambities van de unie, die vooral door Frankrijk en Groot-Brittannië worden uitgedragen.

De Sudanese regering bereikte vlak voor Pasen een tijdelijke wapenstilstand met rebellen uit de opstandige regio Darfur. Een hoge regeringsfunctionaris kondigde aan dat het ging om een 'humanitair' staakt-het-vuren, bedoeld om hulp aan de inwoners van het gebied in het westen van Sudan te bieden. Door het geweld zijn honderdduizenden op de vlucht geslagen.

Het staakt-het-vuren, dat gesloten werd in de Tsjadische hoofdstad Ndjamena, duurt zeker 45 dagen. De partijen die het bestand ondertekenden, de Sudanese regering en de rebellengroeperingen SLM en JEM, gaan binnen twee weken opnieuw om de tafel zitten om de politieke aspecten van het conflict te bespreken.

Verscheidene rebellengroeperingen ontketenden begin vorig jaar een opstand tegen het gezag in Khartum. Zij beschuldigden de machthebbers ervan Arabische milities te bewapenen om de niet-islamitische dorpen in Darfur te plunderen en het gebied leeg te roven. De VN spraken onlangs van "etnische zuiveringen" en over de "tactiek van de verschroeide aarde" die de milities in Darfur zouden toepassen.

De Sudanese minister van Buitenlandse Zaken Ismaïl wees donderdag het voorstel van Annan overigens van de hand en verklaarde dat Sudan geen behoefte heeft aan buitenlandse militairen in het gebied. Volgens Ismaïl kan de regering zelf de Arabische milities in de hand houden. Hij vroeg de internationale gemeenschap wel meer humanitaire hulp te sturen.