AMSTERDAM - Na ruim zeven uur is de gijzelingsactie in de Amsterdamse Rembrandttoren voorbij. De gijzelnemer heeft zelfmoord gepleegd. Hij zou op het toilet twee kogels door het hoofd hebben geschoten. De politie heeft inmiddels bevestigd dat hij dood is.

Bekijk video

Het gaat om een 59-jarige man uit Uithoorn. Om kwart over vier vroeg de man na een intensief contact met professionele onderhandelaars van de politie om een korte pauze. Daarin wilde hij de gebeurtenissen van die dag op een rijtje zetten en in overweging nemen of de publiciteit die hij had behaald voldoende was.

Na deze pauze trok hij zich terug in een toilet, schoot zich twee keer door het hoofd, waarna hij ter plekke overleed. De gegijzelden werden overgebracht naar een politiebureau waar ze zo veel mogelijk op hun gemak werden gesteld. Daarna werd hen een getuigenverklaring gevraagd.

De identiteit van de gijzelnemer was al anderhalf uur na het begin van zijn actie bekend. Het gaat om een inwoner van Uithoorn die ernstig in de war was. Hij kwam vanmorgen om half tien de Rembrandttoren binnen om actie te voeren tegen breedbeeldtelevisie. De man was bewapend met een handvuurwapen en een Heckler & Koch machinegeweer. Verder droeg hij een pakket bij zich waarin explosieven zouden zitten. Dit pakket wordt nog onderzocht. Alle gegijzelden bleven bij de actie ongedeerd.

Volgens forensisch psycholoog E. de Ruiter van de Universiteit van Amsterdam leed de dader waarschijnlijk aan een psychische stoornis. "Dat kan ik natuurlijk van een afstand niet beoordelen, maar het zou bijvoorbeeld een psychose kunnen zijn, waar je ook van die waanideeën kunt hebben van jij tegen de wereld en andersom. Het zou in ieder geval goed zijn als de politie ook een gedragsdeskundige erbij heeft gehad."

/NIEUWS Gewapende man gijzelt medewerkers Rembrandttoren