BAGDAD - Acht werknemers van het Russische energiebedrijf Interenergoservis die maandag in Irak werden ontvoerd zijn weer vrij. Het Russische persbureau Interfax heeft dat dinsdag vernomen van het bedrijf en van een diplomaat op de Russische ambassade in Bagdad. Vijf van de acht hebben de Oekraïense nationaliteit. Oekraïne levert een fors aantal militairen aan de stabilisatiemacht in Irak. De overige drie komen uit Rusland.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Gemaskerde mannen vielen in Bagdad het appartement binnen waar de mannen verbleven en namen ze mee in een auto. Een negende Rus werd al na korte tijd vrijgelaten, zei Aleksandr Rybinski, de directeur van Interenergoservis.

Welke groep achter de ontvoering zat is onduidelijk. Er zou geen losgeld zijn geëist. Volgens het persbureau Interfax waren de werknemers ondergebracht in een voormalige kleuterschool in Dora, een wijk in Bagdad waar het verzet tegen de buitenlandse bemoeienis in Irak groot is.

Gevechten

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken direct meteen de spoedige vrijlating van de werknemers. Een woordvoerder merkte op dat de huidige golf aan ontvoeringen alleen kan worden gestopt door de gevechten in Irak te staken.

De afgelopen dagen zijn in Irak meer dan veertig buitenlanders, afkomstig uit zeker twaalf verschillende landen, door Iraakse guerrillastrijders ontvoerd. Zeven Chinese mannen die zondag in Fallujah waren ontvoerd kwamen maandagavond vrij. Ondanks hun negatieve ervaring zouden sommige van de mannen hun plan willen doorzetten om in Irak een bouwbedrijf te beginnen.

Thailand en Nieuw-Zeeland hebben hun militairen in Irak opdracht gegeven op hun basis te blijven. De Thaise premier Thaksin Shinawatra zei dinsdag zich zorgen te maken over de vele ontvoeringen. De Thaise premier Helen Clark zei dat de Nieuw-Zeelandse troepen mogelijk zullen worden teruggeroepen als de veiligheidssituatie niet verbetert.