BAGDAD - Iraakse opstandelingen hebben maandag twaalf gijzelaars vrijgelaten. Dat heeft een lid van de Iraakse regeringsraad bekendgemaakt. Hij zei hoopvol te zijn dat later op de dag alle gijzelaars vrijkomen.

Volgens Mohsen Abdel Hamid hebben de gijzelnemers gehoor gegeven aan een oproep van de Vereniging van Moslimgeestelijken. Deze organisatie vaardigde enkele dagen geleden een verbod uit op het gijzelen. De geestelijken zouden ook onderhandelen over de vrijlating van andere gijzelaars. Abdel Hamid zei niets over de nationaliteit van de vrijgelaten gijzelaars. Opstandelingen hebben in Irak de afgelopen dagen een nog onbekend aantal personen ontvoerd. Het gaat in ieder geval om zeven Chinezen, drie Japanners, een Amerikaan, een Canadees en een Israëlische Arabier.

Ongeveer tegelijkertijd met de mededeling van de Iraakse bestuurder, meldde een Japanse diplomaat in de Jordaanse hoofdstad Amman dat er in de gijzelingszaak van drie Japanners nog ,,geen enkele vooruitgang'' is geboekt. De gijzelnemers, die zich de Moedjahedien Brigades noemen, hadden gedreigd om 15.00 uur (Nederlandse tijd) de eerste van de drie ontvoerden te doden als Japan zijn troepen niet terugtrekt uit Irak.