ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft de 35-jarige A. de V. uit Enschede donderdag veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Zij acht hem schuldig aan het stichten van brand op het terrein van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks op 13 mei , met de vuurwerkramp tot gevolg.

Door de brand en het ontploffen van vuurwerk kwamen 22 mensen om het leven, raakten honderden mensen gewond en werd een complete woonwijk verwoest. De officier van justitie had ook vijftien jaar gevangenisstraf tegen De V. geëist. Na de uitspraak werd het de veroordeelde te veel. Vier parketwachters moesten hem overmeesteren en terug naar zijn cel brengen.

De rechtbank concludeert dat uit elf bewijsstukken blijkt dat De V. de brand inderdaad heeft aangestoken. Allereerst baseren de rechters zich op een reeks getuigenverklaringen van mensen die zeggen dat de verdachte in de millenniumnacht zou hebben aangekondigd dat S.E. Fireworks 'één grote bom' was, die binnenkort de lucht in zou gaan. Ook verklaarden verscheidene getuigen dat De V. hen na de ramp had gevraagd een alibi te reconstrueren.

Belastende verklaringen

Verder hebben twee medegedetineerden van De V. belastend over hem verklaard. Aan een van hen had hij verteld dat hij de brand had gesticht, maar dat hij dat niet meer kon bekennen.

Ook de belastende verklaring van een van de twee ingezette zogenoemde undercoveragenten hebben de rechters overtuigd van de schuld van De V. Tevens staat voor de rechtbank vast dat de verdachte de rode sportbroek waarop vuurwerksporen zijn aangetroffen op de bewuste dertiende mei droeg. Volgens het Nederlans Forensisch Instituut hadden die sporen een sterke overeenkomst met het vuurwerk dat bij S.E. Fireworks lag.

Volgens de rechters heeft De V. bewust het algemeen te voorziene risico genomen dat de gevolgen van zijn daad enorm konden zijn.