LISSE/DEN HAAG - Het paasweekeinde heeft dit jaar 875.000 buitenlandse vakantiegangers naar Nederland getrokken. Dat aantal is gelijk aan vorig jaar en ligt 25.000 hoger dan verwacht, liet het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) maandagmiddag weten. Door het mooie weer gingen ook veel Nederlanders vooral op tweede paasdag een dagje uit.

Volgens het NBTC boekten veel mensen op het laatste moment en kwamen veel toeristen op de bonnefooi, omdat het weer goed was. Het merendeel van de buitenlanders kwam uit Duitsland (60 procent). In Brabant, Noord- en Midden-Limburg en Zeeland waren veel Belgische toeristen op de been. De grote steden waren vooral geliefd bij mensen uit Spanje, Scandinavië, Oost-Europa, Azië en de Verenigde Staten. Ongeveer 400.000 Nederlanders ging met Pasen in eigen land op vakantie. Veel van hen besloten op het laatste moment weg te gaan of probeerden door het mooie weer de tent uit op een camping. Tweede paasdag was een topper voor de dagtoeristen. Vooral naar attractieparken, musea en de kust kwamen veel bezoekers. Uitschieter was de internationale bloemententoonstelling Keukenhof. Tussen vrijdagochtend en maandagmiddag bezochten 75.000 mensen het park, liet een woordvoerster weten.

De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland, België, Frankrijk, de Verenigde Staten en Azië. In het lange paasweekeinde opende het park al om 06.00 uur 's ochtends zijn deuren. De grote belangstelling van dagjesmensen leidde op maandag tot grote drukte op de weg naar de Keukenhof. Op de N207 tussen Leimuiden en Hillegom stond maandagmiddag een file van acht kilometer. Het paasweekeinde is aanzienlijk drukker dan voorgaande jaren. In 2002 bezochten 50.000 mensen in deze periode de Keukenhof. Vorig jaar waren dat er 70.000.

Ook de Efteling had met 50.000 bezoekers een druk weekeinde. Het Noorder Dierenpark, Attractiepark Slagharen, Madurodam, Six Flags Holland, Dolfinarium Harderwijk en Avonturenpark Hellendoorn waren eveneens tevreden over het begin van het toeristische seizoen. Opvallend was ook een toename van de belangstelling voor paastradities, zoals de paasvuren in Oostmarsum en Denekamp.