FALLUJAH - Het staakt-het-vuren tussen rebellen en Amerikaanse soldaten in de Iraakse stad Fallujah is verlengd tot maandagavond plaatselijke tijd. Dat heeft een bemiddelaar maandag gezegd. Beide partijen hebben ingestemd met een nieuw bestand.

Een staakt-het-vuren tussen beide partijen liep maandag om 08.00 uur (Nederlandse tijd) af. Dat bestand ging zondag in om de crisis met overleg op te kunnen lossen. Volgens bemiddelaar Alaa Makki, een vooraanstaand lid van de Iraakse Islamitische Partij, hebben de rebellen en de soldaten al zondagavond afgesproken het bestand met nog eens 24 uur te verlengen. Het bestand werd volgens Makki maandagochtend nageleefd, op enkele kleine incidenten na.

In een deel van de stad klonken in de nacht explosies en geweervuur. Ook vlogen Amerikaanse helikopters over. Volgens het Amerikaanse leger vallen de soldaten niet aan, maar moeten ze zichzelf verdedigen tegen de rebellen. Makki meldde dat in het offensief van de afgelopen week in en rond Fallujah zeshonderd Irakezen zijn gedood en 1250 verwond. Volgens The Washington Post van maandag hebben soldaten in Fallujah materiaal gevonden voor zelfmoordaanslagen.

Ten westen van Bagdad zijn zondag bij een aanval drie Amerikaanse soldaten omgekomen, aldus het leger. In de hoofdstad Bagdad waren maandag twee explosies te horen, maar het is niet duidelijk wat er aan de hand is. Twee Iraakse politiemensen zijn omgekomen in Baquba toen hun auto ontplofte. In Hilla, ten zuiden van Bagdad, kwam een politieman om toen hij onder vuur werd genomen. Zijn auto werd gestolen.

De Iraakse politie meldde maandag de stad Najaf weer in handen te hebben. Dat is het gevolg van een akkoord tussen de coalitietroepen en de militie van de radicale rebellenleider Muqtada al-Sadr. Volgens het akkoord mogen de coalitietroepen de stad niet binnenkomen. De Iraakse generaal al-Jasseri heeft dat meegedeeld. Maar een woordvoerder van de coalitietroepen zei van niets te weten en niet te onderhandelen met al-Sadr. Najaf viel donderdag in handen van de rebellen.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft de 3000 Italiaanse troepen in Nasiriyah dit weekeinde bezocht. Hij sprak de militairen toe en at daarna met ze. Deze week zijn bij Nasiriyah enkele Italiaanse soldaten gewond geraakt tijdens gevechten met rebellen. In november kwamen bij een bomaanslag in de omgeving negentien Italianen om het leven.