OTTAWA - Canada heeft zich de woede op de hals gehaald van nationale en internationale dierenactivisten. Net als dertig jaar geleden staat de zeehondenjacht ter discussie. Maandag begint aan de Canadese oostkust een van de grootste slachtpartijen van de laatste decennia. In 36 uur zullen jagers zo veel mogelijk babyzeehondjes afmaken.

Bekijk video (schokkende beelden!): Modem/ Breedband

Het jagen op jonge zeehonden was tot voor kort slechts mondjesmaat toegestaan sinds de wereld Canada in de ban deed naar aanleiding van bloederige televisiebeelden van doodgeknuppelde zeehondjes in de jaren zeventig. Maar bont is weer in en de exploderende zeehondengemeenschap bedreigt volgens de regering de vissenpopulatie.

Canada besloot vorig jaar de quota voor de zeehondenvangst op te schroeven van 15.000 tot ruim 300.000 per jaar. Dierenrechtenorganisaties menen dat de zeehonden als zondebok worden opgevoerd om het falende visbeleid te verdoezelen. De jagers moeten zich nu wel aan strenge regels houden. Ze mogen de zeehonden niet meer doodknuppelen, maar doodschieten. Die regels worden met voeten getreden, zegt de internationale dierenrechtenorganisatie Ifaw. Ifaw zegt over recente beelden te beschikken van jagers die zeehonden levend villen en met een boothaak over het ijs slepen terwijl ze nog niet dood zijn.

De Humane Society in buurland de Verenigde Staten is een campagne begonnen: 'Club Sandwiches Not Seals', die onder meer ondersteund wordt door societydiva Paris Hilton. Ook heeft de organisatie paginagrote advertenties in Amerikaanse dagbladen gezet om een reisboycot naar Canada te initiëren. Het Canadese toerismebureau zei vorige week al rekening te houden met een terugval in inkomsten in de toeristische sector.