BAGDAD/DOHA - De Irakezen die afgelopen week drie Japanse burgers gijzelden, hebben zondag alsnog gedreigd de drie te executeren als Japan zijn troepen niet terugtrekt uit Irak. Dat verklaarde zondag een Irakees die zichzelf heeft opgeworpen als woordvoerder van de gijzelnemers tegen het Arabische televisiestation al-Jazeera.

De gijzelnemers 'stellen de Japanse overheid een ultimatum van uur dat niet verlengd kan worden en waarna een eerste gijzelaar zal worden geëxecuteerd', aldus Mezaher al-Delaimi. Het doodvonnis van de anderen zal twaalf uur later worden voltrokken, tenzij Tokio tegemoet komt aan een aantal voorwaarden, zei de man tegen al-Jazeera. De belangrijkste eis is terugtrekking van de Japanse troepen uit Irak.

De voorzitter van het Comité voor de Verdediging van Iraakse Rechten, Delaimi, verklaarde voorts tegen al-Jazeera dat de gijzelnemers eisen dat de Japanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Ichiro Aisawa, momenteel op bezoek in Jordanië, komt kijken in Fallujah om 'de slachtpartijen te aanschouwen die de Amerikaanse strijdkrachten aanrichten'.

Zaterdagavond meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera nog dat de gijzelnemers de drie Japanners binnen 24 uur zouden vrijlaten na bemiddeling van geestelijken. Delaimi doet die berichten af als onzin. "Vanmorgen hebben we de strijders bezocht en we ontdekten dat alles dat gisteren naar buiten is gebracht pertinent niet waar is", aldus de 'bemiddelaar'.

Brit vrijgelaten

Een Britse man die ontvoerd was door andere Irakezen, is zondag vrijgelaten. Hij was zes dagen geleden in de stad Nasiriyah ontvoerd. De 37-jarige Gary Teely is 'overgedragen aan de autoriteiten van de coalitie, die hem naar een militaire basis hebben overgebracht', aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Arabische stammen in de omgeving zouden hebben geholpen om de vrijlating tot stand te brengen.

Ook acht gegijzelde vrachtwagenchauffeurs zijn vrijgelaten. Volgens beelden uitgezonden door de nieuwszender al-Jazeera gaat het om drie mannen uit Pakistan, twee Turken, een Indiër, een Nepalees en een Filipijn. De mannen werkten voor de internationale coalitie in Irak.