VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II heeft in zijn traditionele paasboodschap Urbi et Orbi zondag mensen opgeroepen zich te verzetten tegen het 'onmenselijke en helaas groeiende fenomeen van het terrorisme'. De 83-jarige kerkvorst zei ervoor te bidden dat de mensheid 'de moed zal vinden om in solidariteit verzet te bieden aan de vele kwaden die haar teisteren'.

Een cultuur van liefde moet het terrorisme verslaan, evenals de 'logica van de dood' in Irak, het Heilige Land en andere plaatsen waar gestreden wordt. "Moge de verleiding om wraak te zoeken wijken voor de de moed om te vergeven. Moge de cultuur van de liefde de logica van de dood zinloos maken."

Tijdens de zwaarbewaakte bijeenkomst op het Sint Pietersplein riep de paus nationale en internationale organisaties op haast te maken met het overwinnen van de huidige problemen in conflicthaarden in de wereld, vooral in Irak, het Midden-Oosten en Afrika.

Ondanks het frisse weer waren ongeveer 100.000 mensen naar het plein gekomen. Duizend politiemensen in burger bevonden zich onder het publiek. Op de daken in de omgeving waren scherpschutters geposteerd. De Italiaanse autoriteiten hadden nog zwaardere beveiligingsmaatregelen genomen dan anders uit vrees voor een aanslag.