LIMA - Door aardverschuivingen vlakbij de beroemde Inca-ruïnes van Machu Picchu in Peru is zaterdag zeker een dode gevallen. Tien mensen worden vermist sinds hun woningen werden meegesleurd door een lawine van modder en rotsblokken. Zij zijn vrijwel zeker ook omgekomen.

Een van de modderstromen verwoestte een spoorlijn bij de hooggelegen eeuwenoude citadel van Machu Picchu. Daardoor zijn ongeveer 1500 toeristen gestrand. Onder de toeristen zijn volgens de Peruaanse autoriteiten geen doden gevallen. Onduidelijk is wanneer de herstelploegen van de Peruaanse spoorwegen klaar zullen zijn met de reparatie aan de rails. Van de 1500 op 2450 meter hoogte vastzittende toeristen zijn er zondag 150 met helikopters weggehaald.

Dakloos

De doden en de vermisten zijn allen inwoners van het dorpje Aguas Calientes. Daar zijn vijftien huizen vernield. Zestig mensen zijn dakloos geraakt.

President

Tijdens de lawines was ook de president van Peru, Alejandro Toledo, in Machu Picchu. Hij was vrijdag met een helikopter aangekomen om tv-opnames maken voor onder meer Discovery Channel. De president van het Andesland leidt nu de reddings- en bergingswerkzaamheden, aldus functionarissen. Hij heeft zijn presidentiële helikopter aangeboden voor het reddingswerk.

Machu Picchu, een ruïne van een complete Inca-stad, waaronder meerdere tempels, was vermoedelijk het heiligdom van de grote Inca-keizer Pachacutec. Het is gelegen op een bergrug, 2560 meter boven zeeniveau. Jaarlijks bezoeken een half miljoen toeristen het voormalige religieuze centrum van de Inca's.