BAGDAD/FALLUJAH - Amerikaanse troepen beginnen zich terug te trekken uit de Iraakse stad Fallujah als het afgesproken staakt-het-vuren zes uur stand heeft gehouden. Dit heeft een bemiddelaar tegen het Franse persbureau AFP gezegd.

Om 08.00 uur (Nederlandse tijd) is in Fallujah een twaalf uur durend bestand ingegaan. De eerste fase van het bestand duurt van .00 uur tot 16.00 uur (plaatselijke tijd). Als dat goed gaat, treedt de tweede fase in. Dan trekken de Amerikaanse mariniers zich terug en trekken Iraakse troepen de stad in om de orde en de rust te handhaven.

Het bestand lijkt te houden. Sinds het staakt-het-vuren van kracht is geworden, zijn nog maar enkele schoten en ontploffingen gehoord. Wel kwam er zondag een stroom burgers op gang die de stad verliet.

Inwoners van de stad die in Bagdad aankwamen, zeiden dat de Amerikaanse troepen tanks hebben gebruikt om binnen te dringen op het terrein van een moskee van de soennieten en een koranschool. Daarna zouden de Amerikanen zakken met voorraden voedsel en andere hulpgoederen hebben vernield, die waren bedoeld voor de inwoners van de stad.

Gevechten

In de stad, vijftig kilometer ten westen van Bagdad, leverden Amerikaanse militairen en soennitische opstandelingen al een week slag. De gevechten hebben aan circa veertig Amerikanen en meer dan vierhonderd Irakezen het leven gekost.

Zaterdag bereikten bemiddelaars dat de door de Amerikanen geleide coalitie en de opstandelingen in Fallujah een staakt-het-vuren van twaalf uur in acht zouden nemen. De voorwaarden voor het bestand zijn niet duidelijk.

Voorraden

De opstandelingen hadden geëist dat de toegangswegen tot de belegerde stad weer worden vrijgegeven, 'zodat mensen, voedsel en medische voorraden makkelijk binnen kunnen komen en de inwoners hun doden kunnen begraven'. Of dat ook gebeurt, moet nog blijken.